Svea Pixel - Logotyp
photo of man holding a book

SVEA MAGASINET

Starta eget med Aktivitetsstöd från Arbetsförmedlingen

Är du i en arbetslös situation och funderar på att starta ditt eget företag? Arbetsförmedlingen erbjuder stöd i form av aktivitetsstöd för att underlätta din väg mot egenföretagande. För att kvalificera dig för detta stöd bör du ha försökt söka anställning utan framgång och din affärsidé bör visa på goda möjligheter att skapa sysselsättning. Denna artikel ger dig en översikt över allt du behöver veta om stöd för att starta eget!

Aktivitetsstöd för uppstart av företag

Aktivitetsstöd, även känt som ”stöd för uppstart av näringsverksamhet,” riktar sig till arbetssökande individer med en vilja att etablera sin egen verksamhet. Genom att presentera din affärsidé och affärsplan kan du motivera hur bidraget ökar dina möjligheter till sysselsättning. Om Arbetsförmedlingen anser att din företagsidé är långsiktig och har potential att generera vinst, kan du vara berättigad till bidrag under de första 6 månaderna av din företagsstart. På grund av Coronapandemin har tiden för Starta eget-bidrag utökats från 6 till 12 månader.

Arbetsförmedlingen utvärderar dina möjligheter att få anställning jämfört med att starta eget företag. De analyserar även arbetsmarknaden och konkurrenssituationen inom din bransch. Som en del av processen kan Arbetsförmedlingen erbjuda rådgivning, mentorsstöd och kurser inom företagande, särskilt om du saknar tidigare erfarenhet av att driva företag.

Din affärsidé, affärsplan och budget för företaget är avgörande faktorer för att bli beviljad bidrag. Budgeten hjälper dig fatta ekonomiska beslut, planera för långsiktiga resultat och identifiera områden där kostnader kan minskas.

Utbetalning av stödet hanteras av Försäkringskassan, som också beräknar det belopp du kan erhålla. Beloppet varierar mellan 57 och 910 kr per dag, beroende på faktorer som rätt till a-kassa.

Utvecklingsersättning eller aktivitetsstöd

Stöd för uppstart av näringsverksamhet erbjuds i två former: utvecklingsersättning och aktivitetsstöd. Utvecklingsersättning är skattefritt och betalas till personer under 25 år som inte har rätt till a-kassa. Aktivitetsstödet, som inte är skattefritt, är avsett för personer över 25 år som uppfyller a-kassavillkoren.

Vem kan ansöka om Aktivitetsstöd?

För att kvalificera dig måste du vara inskriven som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen, vara över 18 år, arbetslös eller riskera arbetslöshet, samt sakna skulder eller betalningsanmärkningar hos Kronofogden. Du får inte vara verksam i ett befintligt företag som ägare, VD, styrelseledamot eller firmatecknare. Om du tidigare har drivit verksamhet måste företaget ha avvecklats för minst ett år sedan.

Hur ansöker jag?

Kontakta Arbetsförmedlingen när din affärsidé är klar för att påbörja ansökningsprocessen. Du kommer att få presentera din idé och motivera hur bidraget kommer stödja uppstarten av din verksamhet. Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan gör en bedömning av din situation och företagsidé innan ett beslut om bidrag fattas. Mer information finns på Arbetsförmedlingens webbplats.

Andra läser

Svea Pixel - Digital förvalttning till Bostadsrättsföreningar

En helhetslösning för BRF-föreningar – Skapa en professionell hemsida utan tekniska kunskaper

Vi på Svea Pixel erbjuder en helhetslösning för BRF-föreningar där olika digitala tjänster kan anpassas efter era behov. Vi förstår att styrelsearbetet kan vara krävande och att det oftast görs ideellt. Därför har vi utvecklat tjänster som gör att ingen i styrelsen behöver ha förkunskaper om hur man uppdaterar en hemsida eller skickar digitala nyhetsbrev. Helhetslösningar för BRF-föreningar Med vår hjälp kan ni skapa en professionell hemsida för er bostadsrättsförening utan att behöva lägga ner timmar på att lära er

photo of a turtle swimming underwater

Ett Webbhotell med hjärta för samhället

Utmärkande oss från konkurrenterna När det kommer till att välja ett webbhotell, finns det många alternativ där ute. Loopia, One.com, och Strato är bara några av de konkurrenter som finns på marknaden. Men låt mig berätta för dig varför Svea Pixel inte är som de andra. Vi är inte bara ett webbhotell – vi är en rörelse som strävar efter att göra gott och ge tillbaka till samhället genom vårt engagemang för samhällsnyttiga ändamål. Vårt Hållbarhetsåtagande Först och främst är

pexels-photo-265667.jpeg

Professionell webbutveckling med fokus på WordPress

En professionell och effektiv hemsida är avgörande för företagets digitala närvaro. Det är inte bara en plats där företaget kan visa upp sina produkter och tjänster, utan det fungerar också som en viktig kanal för att nå och engagera potentiella kunder. En välformad hemsida kan hjälpa till att skapa ett starkt varumärke och öka företagets trovärdighet. Hos Svea Pixel är vi specialiserade på att erbjuda webbtjänster och skräddarsydda designlösningar för att hjälpa företag att bygga och förbättra sin närvaro online.

high angle view of a man

Priser på Webbhotell: Vad du bör veta och hur du undviker dyra överraskningar

Att välja rätt webbhotell är en viktig del av att skapa och underhålla en framgångsrik hemsida. Men när du jämför priser och erbjudanden kan det vara svårt att veta vad du egentligen får och hur mycket det kommer att kosta på lång sikt. I det här inlägget kommer vi att titta närmare på vad du bör kolla efter när du väljer webbhotell och hur du undviker dyra överraskningar när erbjudandet löper ut. Vad du bör kolla efter När du väljer

clock at 4:05

Vad kostar det att starta företag? Enskild firma vs. Aktiebolag

Att starta eget företag kan vara en spännande och givande resa för många. Det ger dig möjligheten att pröva din idé, vara din egen chef och slippa det traditionella 9 till 5-jobbet. Men innan du tar steget att starta ditt eget företag är det viktigt att du väljer rätt företagsform. Enskild firma eller Aktiebolag? När det kommer till att välja företagsform finns det olika alternativ att överväga. Två vanliga alternativ är enskild firma och aktiebolag. Enskild firma En enskild firma

Kontakta oss

Offert förfrågan

Fyll i dina uppgifter, så skickar vi en förfrågan till våra partners som återkommer till er med offert

Kontakta oss

Fyll i dina uppgifter så återkommer vi inom kort!