Svea Pixel - Logotyp
clock at 4:05

SVEA MAGASINET

Vad kostar det att starta företag? Enskild firma vs. Aktiebolag

Att starta eget företag kan vara en spännande och givande resa för många. Det ger dig möjligheten att pröva din idé, vara din egen chef och slippa det traditionella 9 till 5-jobbet. Men innan du tar steget att starta ditt eget företag är det viktigt att du väljer rätt företagsform.

Enskild firma eller Aktiebolag?

När det kommer till att välja företagsform finns det olika alternativ att överväga. Två vanliga alternativ är enskild firma och aktiebolag.

Enskild firma

En enskild firma är den enklaste och vanligaste företagsformen i Sverige. Det är ett enskilt ägande där du som företagare har personligt ansvar för företagets ekonomi och eventuella skulder. Enskild firma passar bra för dig som vill börja riktigt litet och vill slippa allt med redovisning, skatter och få pengarna utbetalda direkt på bankkonto.

Det finns flera fördelar med att driva enskild firma. För det första är det enkelt och kostnadseffektivt att starta upp. Du behöver inte betala något aktiekapital när du startar, till skillnad från aktiebolag där aktiekapitalet måste vara minst 25 000 kr. Dessutom är det enklare att hantera bokföring och redovisning, då kraven är lägre för enskilda firmor.

Det finns dock vissa risker med att driva enskild firma. Eftersom du personligen ansvarar för företagets ekonomi kan du bli personligt ansvarig för eventuella skulder. Det kan också vara svårare att få företagslån och andra finansiella tjänster som enskild firma.

Aktiebolag

Ett aktiebolag är en annan vanlig företagsform som passar bra om du planerar att driva ett större företag eller om du vill skydda ditt personliga ansvar. I ett aktiebolag är företaget en juridisk person och du som ägare har begränsat personligt ansvar för företagets ekonomi och skulder.

En av fördelarna med att driva ett aktiebolag är att det ger en professionell image och kan öka förtroendet hos kunder och samarbetspartners. Dessutom kan det vara lättare att få företagslån och andra finansiella tjänster som aktiebolag.

Det finns dock vissa krav och kostnader för att starta ett aktiebolag. Du måste betala in minst 25 000 kr i aktiekapital när du startar upp. Dessutom är det mer administrativt arbete och högre krav på bokföring och redovisning för aktiebolag.

Andra alternativ: Frilans och Faktureringstjänster

Om du vill börja riktigt litet och undvika allt arbete med redovisning och skatter finns det också andra alternativ att överväga. Ett sådant alternativ är att arbeta som frilansare och fakturera via tjänster som Cool Company eller Frilansfinans. Dessa tjänster tar hand om allt administrativt arbete och du får pengarna utbetalda direkt på ditt bankkonto.

Det är viktigt att komma ihåg att handelsbolag och kommanditbolag inte är rekommenderade alternativ om du planerar att driva företaget själv. Handelsbolag och kommanditbolag passar bäst när du är två eller fler personer som vill driva företaget tillsammans.

Slutsats

Att välja rätt företagsform är en viktig del av att starta eget företag. Enskild firma passar bra för dig som vill börja litet och undvika administrativt arbete och höga kostnader. Aktiebolag är ett bra alternativ om du planerar att driva ett större företag och vill ha ett begränsat personligt ansvar. Andra alternativ som frilans och faktureringstjänster kan vara bra för dig som vill börja riktigt litet och undvika allt arbete med redovisning och skatter.

Oavsett vilken företagsform du väljer är det viktigt att göra noggranna undersökningar och konsultera med experter för att säkerställa att du gör rätt val för ditt företag.

Andra läser

Svea Pixel - Digital förvalttning till Bostadsrättsföreningar

En helhetslösning för BRF-föreningar – Skapa en professionell hemsida utan tekniska kunskaper

Vi på Svea Pixel erbjuder en helhetslösning för BRF-föreningar där olika digitala tjänster kan anpassas efter era behov. Vi förstår att styrelsearbetet kan vara krävande och att det oftast görs ideellt. Därför har vi utvecklat tjänster som gör att ingen i styrelsen behöver ha förkunskaper om hur man uppdaterar en hemsida eller skickar digitala nyhetsbrev. Helhetslösningar för BRF-föreningar Med vår hjälp kan ni skapa en professionell hemsida för er bostadsrättsförening utan att behöva lägga ner timmar på att lära er

photo of a turtle swimming underwater

Ett Webbhotell med hjärta för samhället

Utmärkande oss från konkurrenterna När det kommer till att välja ett webbhotell, finns det många alternativ där ute. Loopia, One.com, och Strato är bara några av de konkurrenter som finns på marknaden. Men låt mig berätta för dig varför Svea Pixel inte är som de andra. Vi är inte bara ett webbhotell – vi är en rörelse som strävar efter att göra gott och ge tillbaka till samhället genom vårt engagemang för samhällsnyttiga ändamål. Vårt Hållbarhetsåtagande Först och främst är

pexels-photo-265667.jpeg

Professionell webbutveckling med fokus på WordPress

En professionell och effektiv hemsida är avgörande för företagets digitala närvaro. Det är inte bara en plats där företaget kan visa upp sina produkter och tjänster, utan det fungerar också som en viktig kanal för att nå och engagera potentiella kunder. En välformad hemsida kan hjälpa till att skapa ett starkt varumärke och öka företagets trovärdighet. Hos Svea Pixel är vi specialiserade på att erbjuda webbtjänster och skräddarsydda designlösningar för att hjälpa företag att bygga och förbättra sin närvaro online.

high angle view of a man

Priser på Webbhotell: Vad du bör veta och hur du undviker dyra överraskningar

Att välja rätt webbhotell är en viktig del av att skapa och underhålla en framgångsrik hemsida. Men när du jämför priser och erbjudanden kan det vara svårt att veta vad du egentligen får och hur mycket det kommer att kosta på lång sikt. I det här inlägget kommer vi att titta närmare på vad du bör kolla efter när du väljer webbhotell och hur du undviker dyra överraskningar när erbjudandet löper ut. Vad du bör kolla efter När du väljer

photo of plants on the table

BRF Hemsida – Digitalisering ökar tillgänglighet

Skapa Förtroende med en Professionell och Användarvänlig BRF-hemsida Svea Pixel är er dedikerade partner för att lyfta er Bostadsrättsförening (BRF) till nya digitala höjder. Vi förstår vikten av att er digitala närvaro speglar föreningens professionalitet och värderingar. Därför erbjuder vi skräddarsydda lösningar som tar hand om det tekniska, så att ni kan fokusera på det som verkligen betyder något för er medlemmar. Varför välja Svea Pixel för er BRF-hemsida? Vår Specialitet: BRF-hemsidor Vi är experter på att skapa digitala plattformar

Kontakta oss

Offert förfrågan

Fyll i dina uppgifter, så skickar vi en förfrågan till våra partners som återkommer till er med offert

Kontakta oss

Fyll i dina uppgifter så återkommer vi inom kort!